In fiecare zi avem de facut mai multe alegeri, toate cu un impact destul de mare in viata noastra. Dar, dintre toate, alegerea alimentatiei se distinge ca una dintre alegerile esentiale. Indiferent de nivelul de activitate fizica, unde traim, unde lucram, intrebarea “Ce mancam azi?” se aude pretutindeni.

Si totusi, iluzia unei palete de optiuni foarte diversa este exact asta: o iluzie. Nu face neaparat obiectul acestui articol dar, e interesant de stiut: 90% din brandurile de alimente si bauturi la nivel mondial sunt detinute de aproximativ 10 companii. O astfel de informatie cam pune lucrurile in perspectiva, nu-i asa?

Dar sa revenim la ale noastre; mai precis, la: ce mancam azi? Spuneam mai devreme ca paleta de optiuni nu e chiar asa de diversa precum pare si spun asta deoarece, astazi, majoritatea dintre noi ne gandim ce putem manca pentru un stil de viata mai sanatos, pentru o alimentatie corecta a copiilor nostri si asa mai departe. Ei bine, 99% din oferta disponibila (indiferent daca discutam de piata, supermarket, mini market etc) nu satisface pe deplin aceste criterii.

 

Motivele tin de modul in care a fost obtinuta acea bautura sau acel aliment: la produsele proaspete, controlul pesticidelor si al ingrasamintelor este esential; la bauturi sau alimentele procesate acele ingradiente chimice trebuie foarte bine cunoscute dar si controlate. Asadar, aceasta decizie capata o complexitate crescuta si, de cele mai multe ori, ne prinde pe picior gresit: constrangeri de timp, de informatii, de resurse materiale si asa mai departe. Totusi, cum ne putem echipa corect pentru a lua o astfel de decizie atat de importanta?

Desi nu toate alimentele ecologice sunt benefice sanatatii noastre (zaharul in exces, grasimile samd), faptul ca ele sunt certificate ecologic reprezinta o prima garantie a faptului ca din punct de ve

 

dere a substantelor chimice de sinteza, alimentele ecologice sunt sigure. Si asa ne-am apropiat de subiectul din titlu: care sunt miturile cu care ne confruntam cand spunem ca vrem sa mancam ecologic?

  1. alimentele ecologice sunt mai scumple: Adevarat. In comparatie cu alimentele conventionale, cele ecologice sunt mai scumpe. Insa, diferentele nu sunt atat de mari incat sa dea peste cap un buget. In Romania, momentan, discutam de diferente de cativa lei la produse precum legumele, fructele de sezon (in anumite cazuri, chiar mai mult). Insa, sa nu uitam de producatorii locali: de cele mai multe ori nu ii vom regasi in supermarket dar ii putem gasi online. Diferentele de pret se estompeaza iar beneficiile sunt clar in favoarea celor certificate ecologic.
  2. certificarea nu e o garantie: Foarte putin probabil. Exista si cazuri de frauda insa in 99,99% din cazuri, certificarea ecologica reprezinta o garantie a calitatii din acest punct de vedere.Revenind la producatorii locali, informarea in prealabil si dezvoltarea unei relatii mai apropiate cu acestia ajuta foarte mult. Si veti vedea ca cei mai multi producatori isi doresc ei o astfel de relatie: va personalizeaza astfel comenzile, afla ce va place si ce nu, cum doriti sa fie facute livrarile si asa mai departe.
  3. Orice e produs la tara e bio: Fals. indiferent de marimea fermei sau de tipul producatorului, oricine poate aplica pesticide, ingrasaminte de sinteza sau alte substante chimice care nu au nici o legatura cu agricultura ecologica. Exista doar doua cai prin care sa fim siguri de calitatea produselor pe care le consumam: cumparam produse certificate sau ne cunoastem furnizorul.
  4.  Produsele bio nu sunt mai sanatoase: partial adevarat. Zaharul in exces, grasimile si alcoolul in exces sunt in continuare daunatorare. Orice in exces ajunge sa fie daunator sanatatii, indiferent daca este ecologic sau nu.
  5. Nu putem hrani pe toata lumea bio: Fals. Capacitatea de productie este disponibila, ceea ce lipseste insa este educatia: de a manca diversificat si cu moderatie, de a nu risipi alimentele

Agricultura ecologica si alimentele ecologice sunt inca o nisa in Romania, insa tine de noi, consumatorii, si de “ceilalti noi” , producatorii, sa schimbam asta!Exista solutii pentru fiecare tip de producator (mare, mic, mediu, foarte mic etc) care sa transforme un hobby intr-o afacere prospera sau un business de anvergura intr-un business care produce ceva mai mult decat profit: produce si un impact pozitiv in comunitate.